Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
   

Top 5: ez most az okostelefon-gyártók népszerűségi sorrendje

Zuhan a Samsung, szárnyal a Huawei, a szituációt egy helyben állva figyelő Apple pedig köszöni szépen, nagyon is jól van – így foglalható össze az okostelefon-gyártók piaci helyzete.Az okostelefont gyártó vállalatok toplistájának élén szereplő egyik vállalatot sem kell félteni. De azért érdemes alaposan szemügyre venni az elmúlt időszak trendjeit az IDC elemzőcég friss jelentése alapján. A piacelemzők által név szerint emlegetett top 5-ben tovább erősödött a kínai gyártók fölénye: az ország mindhárom szereplője jelentős növekedést könyvelt el az áprilist, májust és júniust jelentő második negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az első helyen továbbra is a Samsung áll, de a tavalyi második negyedévben mért 79,8 millió darab készülék helyett az idei három hónapban már csak 71,5 milliót adtak el. Ez persze még mindig rengeteg mobiltelefon, de a 10,4 százalékos csökkenés egy ilyen kiélezett piacon már veszélyesnek számít. Már csak azért is, mert nagyon jön fel a Huawei: a kínai gyártó 40,9 százalékos növekedéssel jutott az 54,2 millió darabos eladásig. Kettejük harca egyre csak élesedik, és ami pár éve még csak egy aranyos álomnak tűnt a Huawei vezetői szájából, az mostanra belátható közelségbe került: a trendeket vizsgálva a Huawei nem csak az Apple-t előzte meg most már stabilan, de a Samsung első helye is egyre nagyobb veszélyben van. A számok alakulásában valószínűleg nagy szerepet játszik a Samsung Galaxy S9(+) mérsékelt, illetve és a Huawei P20-szériájának nagyobb sikere.

© IDC

A harmadik helyen a lényegében stagnáló Apple áll: a tavalyi második negyedévben mért 41,0 milliós eladás után az idei második negyedévben 41,3 millió iPhone-t sikerült értékesíteniük. Ez nem hangzik valami jól, de hogy nincs nagy baj, az kiderült a vállalat órákkal ezelőtt közzétett pénzügyi jelentéséből: miközben az iPhone-eladások 1 százalékkal sem nőttek, az ebből származó bevétel 20 százalékkal ugrott meg.

Egy másik elemzőcég, a Canalys által kiadott grafikon jól mutatja a három nagy elmúlt időszakban folytatott versenyét.

© Canalys

A negyedik helyen álló Xiaomi szintén óriásit lépett előre (+48,8%), az ötödik Oppo pedig lassan, de biztosan bővül.

A legnagyobb visszaesést a táblázatban "others" ("többiek") kifejezéssel összefoglalt "futottak még" kategóriába tartozó gyártók csoportja produkálta. A -18,5 százalékos éves változás jól mutatja a piac koncentrálódását.

A Strategy Analytics piacelemző vállalat is hasonlóan látja a helyzetet, ők a gyártók tavalyi és idei második negyedéves piaci részesedéséről tettek közzé egy összefoglaló táblázatot.

© Strategy Analytics

Forrás: hvg.hu

Raktárkészlet
Vásárlóink kedvencei
Facebook rajongók
TOP TERMÉKEK
Hűségpont rendszer
100% VEVŐVÉDELEM