Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
   

Wifit használ otthon? 15 év után változás jön bele, ami mindenkit érinteni fog

Másfél évtized után lecserélik a mára több ponton is sebezhetővé vált WPA2-es wifibiztonsági protokollt. Az új technológiát már az idén bevezethetik, pár éven belül, a régi routerek elöregedésével és cseréjével mindenkihez eljut.

Alig néhány hónappal ezelőtt, 2017 októberében derült fény arra a biztonsági hibára, ami minden internetezőt érint. A belga Mathy Vanhoef kutató a wifi-routerek biztonságáért felelős WPA2 protokollban talált olyan hibát, ami miatt feltörhetővé vált az eszköz.

A feltárt hiba is azt mutatta, komoly szükség van már a jelenleg 15 éve használt védelmi protokoll lecserélésére, és úgy tűnik, az idei évben véglegesedik a megoldás. Az eszközminősítéssel foglalkozó iparági szövetség, a Wi-Fi Alliance nemrég jelentette be a WPA3-as biztonsági protokollt, aminek köszönhetően jóval biztonságosabb lehet a wifis netezés.

A WPA3 a jelenleginél jobban védi a személyes adatokat az ingyenes, nyílt wifi esetében is, illetve hatékonyabb védekezést tesz lehetővé az úgynevezett brute force támadásokkal szemben is: bizonyos számú sikertelen próbálkozás után egyszerűen blokkolná a belépést. Emellett az egyszerűbb, védelem nélkül álló hálózati eszközök (például az Internet of Things eszközök) számára is védelmet nyújtana, így a hackerek ezekhez sem tudnának hozzáférni. Emellett jön a 192 bites védelem is, ami elsősorban a kormányzati szervek, vagy az ipari szereplők számára nyújthat magasabb védelmi szintet.

A fejlesztők szerint az új szabvány még az idei évben elérhető válik az otthoni és a céges routerek számára is.

Forrás: hvg,hu

Raktárkészlet
Vásárlóink kedvencei
Facebook rajongók
TOP TERMÉKEK
Hűségpont rendszer
100% VEVŐVÉDELEM